Tukar Minyak Enjin Myvi 1.3

Kerja menukar minyak engine untuk kereta Myvi 1.3 adalah mudah. Kedudukan engine oil filter juga mudah diakses. Ringkasnya, memang boleh buat sendiri (DIY) di rumah.

Alatan:

  1. spana saiz-14.
  2. Bekas untuk tadah minyak enjin (boleh juga dibuat dari bekas minyak engine).
  3. Surat khabar lama (optional).
  4. Pembuka ‘engine oil filter’; kadang2 dengan tangan pun boleh buka; atau pakai sarung tangan getah supaya dapat grip untuk pusingkan oil filter tu.)
  5. Drain plug washer.
  6. corong untuk masukkan minyak engine (perlu supaya minyak engine tak tertumpah meleleh, tak masuk); boleh dibuat dari bekas botol mineral.
  7. kotak/cardboard: untuk alas badan bila baring bawah kereta, badan tak sakit dan baju tak kotor; boleh buat dengan membuka kotak/cardboard tersebut, mintak je kotak terpakai dari kedai runcit pun boleh.

Bahan:

  1. engine oil (saya beli minyak 4 liter, 15W-40).
  2. engine oil filter.
  3. drain plug washer (optional, kalau ada lebih baik).

Langkah:

  1. Hidupkan enjin, dan kemudian matikan selepas lebih kurang 5 minit. Ini supaya minyak enjin digaul dan keluar lebih mudah.
  2. Tunggu enjin sejuk sedikit / suam supaya mudah untuk buat kerja dan tidak membahayakan.
  3. Check engine oil dengan melihat pada deep-stick.
  4. Buka ‘engine oil cap’.
  5. Letak alat-3 (bekas untuk tadah minyak engine) di bawah bahagian ‘drain plug’.
  6. Dengan menggunakan spana saiz-14, buka skru ‘drain plug’. Engine oil akan mengalir keluar jatuh masuk dalam bekas tadah.
  7. Bila dah berhenti/habis keluar minyak engine tersebut; buka oil filter dengan cara pulas body oil filter tu arah lawan jam.
  8. Sapu sedikit minyak enjin yang baru pada permukaan oil filter baru (bahagian permukaan ‘yang akan bergesel’ semasa memasang oil filter itu nanti).
  9. Pasang oil filter baru dengan pulas badan oil filter arah ikut jam.
  10. Letak washer baru pada nat drain plug; dan pasangkan drain plug.
  11. Letak alat-6, corong untuk pandu masuk minyak engine; dan boleh tuang minyak engine.
  12. Semak sukatan minyak engine yang dimasukkan pada botol minyak engine; dan juga pada ‘deep-stick’.
  13. Tutup semula oil cap.
  14. Bersihkan dengan mengelap kesan minyak sekitar drain-plug dan oil-filter. Guna surat khabar lama pun boleh.
  15. Boleh start engine. Bawa kereta jalan sekejap. Behenti. Semak semula bahagian bawah engine kawasan drain-plug dan juga kawasan oil-filter tadi, pastikan tiada tumpahan minyak keluar (leaking).

Cheap Stereo Sound Amplifier for Audiophile

This are the tip for cheap audio system. I am using this system for my computer.

I bought cheap China made mini stereo amplifier to power-up my cheap used 4″ speaker.

By using this stereo amplifier, the sound is amplified. But there is a problem that really disturb me, I lost the stereo quality. I did test with one channel only, for example play audio source left channel only, I have the sound output to my left speaker, but plus I also hear the sound in my right speaker. This is very bad to me 😦

Then here I come with solution. The key of this tip are ‘two’ cheap mini stereo amplifier. Yes, I am using two mini stereo amplifier. One amplifier will be use to amplify left channel for output to left speaker, and another one amplifier will be use for output to right speaker.

two_cheap_mini_stereo_amplifier

Connection from audio input, to two separate amplifier, and then to speakers.

The output sound now really separate left and right channel. Stereo output very nice, like using ear/headphone.

Below are some pictures of my setup… very messy.

The two cheap stereo mini amplifier

The two cheap stereo mini amplifier

Cheap used 2.0 speaker

Cheap used stereo speaker

 

Tukar Minyak Enjin Kancil 850

Bagi kereta kancil ini, pada saya sedikit leceh apabila ingin menukar engine oil filter. Ini kerana kedudukannya sempit; perlu membuka plat nombor, di mana terdapat lubang access dibelakangnya.

Alatan:

  1. spana saiz-14
  2. bekas untuk tadah minyak enjin lama (boleh juga dibuat dari bekas minyak engine)
  3. surat khabar lama (optional).
  4. pembuka ‘engine oil filter’; kadang2 dengan tangan pun boleh buka; atau pakai sarung tangan getah supaya dapat grip untuk pusingkan oil filter tu.)
  5. drain plug washer.
  6. corong untuk masukkan minyak engine (perlu supaya minyak engine tak tertumpah meleleh, tak masuk); boleh dibuat dari bekas botol mineral.

Bahan:

  1. engine oil
  2. engine oil filter

Langkah:

  1. Check engine oil dengan melihat pada deep-stick.
  2. Buka ‘engine oil cap’.
  3. Letak alat-3 (bekas untuk tadah minyak engine) di bawah bahagian ‘drain plug’.
  4. Dengan menggunakan spana saiz-14, buka skru ‘drain plug’. Engine oil akan mengalir keluar jatuh masuk dalam bekas tadah.
  5. Bila dah berhenti/habis keluar minyak engine tersebut; buka oil filter dengan cara pulas body oil filter tu arah lawan jam.
  6. Sapu sedikit minyak enjin yang baru pada permukaan oil filter baru (bahagian permukaan ‘yang akan bergesel’ semasa memasang oil filter itu nanti).
  7. Pasang oil filter baru dengan pulas badan oil filter arah ikut jam.
  8. Letak washer baru pada nat drain plug; dan pasangkan drain plug.
  9. Letak alat-6, corong untuk pandu masuk minyak engine; dan boleh tuang minyak engine.
  10. Semak sukatan minyak engine yang dimasukkan pada botol minyak engine; dan juga pada ‘deep-stick’.
  11. Tutup semula oil cap.
  12. Boleh start engine.

Projek DIY: Tudung Kepala

niqab

Photo: Gambar hiasan

Dalam projek kali ni, kita akan sama-sama membincangkan langkah untuk membuat tudung sendiri 🙂

Ciri-ciri tudung dalam projek kali ini:

  • agak labuh, menutup bahagian dada, supaya tidak nampak bentuk dada.
  • tidak jarang/transparent; ada tudung yang agak nipis kelihatan rambut dan bentuk leher dsb. apabila di balik cahaya.
  • kain/fabrik tidak mudah melekat/melekap pada baju.
  • kain/fabrik yang tidak mudah kedut.
  • warna hitam/ warna lembut.

Bahan:

  • nama kain: koshibo.
  • saiz kain: beli kain yang lebar 60″ (60 inch / bidang 60 / lerang 60).

    Image: Apa yang 60 ni?

    Kalau di kedai jual kain ela tu, nak tahu yang mana bidang 60 senang je. Kalau tengok banyak gelung kain didirikan, jadi yang gulung tinggi tu bidang 60 lah.

    Image: Kain ela bidang 60 di kedai

    Guna kain lebar 60″ ni sebab nak nanti tudung kita labuh bahagian lengan sampai hampir ke siku.

Alatan:

  • Gunting.
  • Pita ukur.
  • Pembaris.
  • Kapur penanda
  • lilin + mancis
  • mesin jahit

Langkah:

  1. aaa
  2. bbb
  3. daa

Selepas tudung macam ni, mungkin kita akan susuli pula dengan tudung yang ada awning (ala..yang ada bumbung keras kat depan tu).