Reka-bentuk Banglo Kecil v2

Masih belum berpuas hati dengan reka-bentuk banglo kecil yang sebelum ini, Cikgu cuba mereka-bentuk rumah banglo untuk mendapatkan yang lebih sesuai dengan citarasa.

Berikut antara ciri-ciri rumah yang Cikgu ambil perhatian:

  • Ruang tamu yang dapat melihat kawasan luar depan dan belakang rumah.
  • Saiz rumah yang kecil tetapi selesa.
  • Dapur bersaiz penuh.
  • Dua bilik mandi; dengan tandas duduk dan tandas cangkung.
  • Ruang untuk mesin basuh pakaian.
  • Ruang untuk simpan kasut.
  • Ruang untuk pejabat/komputer.
  • Ruang tamu boleh digunakan untuk solat jemaah, dan juga untuk majlis keramaian.
  • Dapur dan meja makan yang agak tersorok dari ruang tamu.
  • Pili air di luar pintu masuk depan dan belakang rumah.
  • Semua bilik tidur mempunyai tingkap yang sesuai.
  • 4 bilik tidur (1 bilik parent, 2 untuk anak lelaki dan anak perempuan, 1 untuk tetamu atau stor).
  • Kedudukan bilik-bilik dengan ruang keluarga berkumpul tidak terlalu jauh/terpencil, supaya mudah berinteraksi/bertemu muka dan dapat merapatkan hubungan kekeluargaan.

Ciri-ciri yang terpaksa diketepikan dalam reka-bentuk ini antaranya ialah seperti yang berikut:

  • Ruang khas untuk pentry.
  • Ruang stor. Untuk ruang stor ini, mungkin boleh diadakan sekalikan dengan garaj kereta. Kontena terpakai juga mungkin boleh diguna sebagai ruang stor.
  • Ruang jemuran pakaian selepas basuh untuk dikeringkan, kerana boleh diadakan di luar rumah.
  • Attached-garrage for two cars.

rumahpegoh-livingdiningtengah_dapurtepiblkg_4bedrooms_0garage_v1-6-photo009-edited

Reka-bentuk Banglo Kecil

Bismillaahirrahmaanirrahiim.

Pada petikan lalu Cikgu pernah perbincangkan berkenaan pelan idaman untuk rumah banglo. Untuk kali ni, pelan idaman telah mengalami perubahan kepada saiz keseluruhan yang lebih kecil, 4 bilik tidur, ruang mesin basuh baju, pintu luar kedua, dan lain-lain.

Berikut adalah gambar hasil dari perisian SweetHome 3D dan juga bantuan perisian gimp, dan krita.

rumahPegoh-030-0800-crop-markRed

Mari berkongsi komen, pandangan, dan cadangan.

 

Reka-bentuk Rumah Banglo Idaman

rumah pegoh - pandangan sisi kiri depan

Bismillaahirrahmaanirrahiim.

Kali ini Cikgu ingin bersama bincangkan berkenaan mereka-bentuk rumah banglo idaman. Untuk makluman awal, Cikgu bukan arkitek atau kontraktor bina rumah ya 🙂

Bagi yang sudah ada tanah, dan nak bina rumah, perlu lihat dahulu ciri tanah; saiz, bentuk/petak lot tanah, ukuran panjang/lebar, kecuraman, ketinggian dari kawasan sekitar, berada dalam kawasan banjir atau tidak, dsb.

Bagi yang belum ada tanah, boleh merancang rekabentuk rumah dahulu. Kemudian mencari tanah untuk dibeli sesuai dengan terutamanya saiz, ukuran, & bentuk/petak lot tanah.

Contoh

Untuk reka-bentuk rumah banglo idaman, disini Cikgu senaraikan antara ciri yang menjadi idaman;

  • rumah banglo setingkat.
  • tangki air mencukupi, mudah akses untuk dicuci.
  • bilik sekurang-kurangnya 4.
  • ruang muat solat jemaah sekeluarga.
  • bilik mandi sekurang-kurangnya 3 (2 dengan tandas cangkung, 1 dengan tandas duduk). Mangkuk/pan jenama ‘Johnson Suisse’.
  • peti surat, peti meter elektrik, peti meter air, peti surat, peti sampah, loceng, lampu; di pagar hadapan rumah.
  • pengudaraan semulajadi.
  • pencahayaan semulajadi.
  • privacy; termasuk privacy dari pandangan luar (jiran sebelah kanan, kiri, depan, belakang).

rumah pegoh - foor plan

Gambarajah pelan lantai di atas dalam format fail PDF: Download

Untuk makluman tambahan, gambar-gambar di atas dihasil secara umumnya menggunakan software ‘Sweet Home 3D‘. Software berkaitan yang membantu antaranya ‘Inkscape‘ dan ‘Blender‘.

Wallahua’lam.

Beli Tanah Lot Banglo

Baru-baru ini Cikgu sekeluarga mencari tanah untuk dibina banglo. Berikut sedikit catatan berkaitan yang mungkin boleh dijadikan panduan bersama.

  • Belajar serba sedikit baca pelan tanah dsb.
  • Semak dengan bank berapa jumlah maksimum yang bank sanggup biaya.
  • Belajar langkah-langkah atau proses beli, bayar, guaman, tukar status tanah, tukar hak milik, dsb.
  • Freehold. Di sini Cikgu tak bincangkan berkenaan freehold dan leasehold.
  • Tanah status bangunan kediaman, bukan pertanian, industri, dll.
  • Berdekatan masjid/surau. Dapat dengar azan.
  • Arah kiblat.
  • Arah terbit/turun matahari.
  • lihat jika ada apa2 sekatan terhadap tanah.
  • kaveat.
  • Samaada ada cukai/denda/bil tertunggak terhadap tanah.
  • lot tengah; bukan lot hujung/tepi. Sebab peratusan tanah boleh guna untuk buat rumah banglo bagi lot hujung/tepi nanti akan lebih kecil berbanding peratusan tanah boleh guna pada lot tengah.
  • Luas sekurang-kurangnya 6000 sq.ft. (kaki persegi). Ini hanya citarasa Cikgu sendiri.
  • Ukuran dan bentuk tanah lot. Ini penting sebab rekabentuk rumah yang akan dibina banyak bergantung kepadanya.
  • Kecuraman tanah.
  • Ketinggian tanah lot berbanding jalan dan kawasan sekeliling.
  • Samaada dalam/dekat kawasan banjir.
  • Tanah telah dibersihkan/dikosongkan.
  • Tanah telah diratakan.
  • Samaada tanah perlu ditembok atau tidak.
  • Harga untuk saiz sekaki (RM/sq. ft).
  • Berdekatan dengan sumber/tiang elektrik.
  • Berdekatan dengan sumber/paip air.
  • Berdekatan kawasan yang telah ada internet yang laju.
  • Perparitan.
  • Laluan/jalan bertar dari luar ke rumah.
  • Lampu jalan & dekat lot tanah.
  • Lot jiran.
  • Jiran; agama, kaum, sifat, …
  • Dapatkan contact jiran-jiran.
  • Samaada penjual adalah pemilik tanah, atau …, atau …
  • Semak/buat carian geran dsb. di pejabat tanah mukim/daerah terbabit.
  • Semak/dapatkan salinan pelan kawasan terbaru di JUPEM.
  • Semak/dapatkan info berkenaan pelan/perancangan pembangunan kawasan terlibat.

Wallahua’lam.

Projek DIY: Tudung Kepala

niqab

Photo: Gambar hiasan

Dalam projek kali ni, kita akan sama-sama membincangkan langkah untuk membuat tudung sendiri 🙂

Ciri-ciri tudung dalam projek kali ini:

  • agak labuh, menutup bahagian dada, supaya tidak nampak bentuk dada.
  • tidak jarang/transparent; ada tudung yang agak nipis kelihatan rambut dan bentuk leher dsb. apabila di balik cahaya.
  • kain/fabrik tidak mudah melekat/melekap pada baju.
  • kain/fabrik yang tidak mudah kedut.
  • warna hitam/ warna lembut.

Bahan:

  • nama kain: koshibo.
  • saiz kain: beli kain yang lebar 60″ (60 inch / bidang 60 / lerang 60).

    Image: Apa yang 60 ni?

    Kalau di kedai jual kain ela tu, nak tahu yang mana bidang 60 senang je. Kalau tengok banyak gelung kain didirikan, jadi yang gulung tinggi tu bidang 60 lah.

    Image: Kain ela bidang 60 di kedai

    Guna kain lebar 60″ ni sebab nak nanti tudung kita labuh bahagian lengan sampai hampir ke siku.

Alatan:

  • Gunting.
  • Pita ukur.
  • Pembaris.
  • Kapur penanda
  • lilin + mancis
  • mesin jahit

Langkah:

  1. aaa
  2. bbb
  3. daa

Selepas tudung macam ni, mungkin kita akan susuli pula dengan tudung yang ada awning (ala..yang ada bumbung keras kat depan tu).