My OS Watch List

Berikut adalah senarai opensource OS yang menarik perhatian Cikgu.

  • NixOS
  • GoboLinux
  • ReactOS
  • FreeBSD
  • Android-x86

 

nixos-logo-only-hires

NixOS (http://nixos.org) ialah distro Linux dengan pendekatan unik untuk pengurusan pakej dan konfigurasi. Dibina di atas pengurus pakej nixpkg, ia benar-benar perisytiharan, menjadikan sistem penaiktarafan boleh dipercayai, dan mempunyai banyak kelebihan lain.

 

gobo-logo

GoboLinux (http://www.gobolinux.org/) dan NixOS (http://www.nixos.org/) adalah antara OS yang paling Cikgu teruja. Ini adalah kerana Cikgu sangat tertarik dengan idea kaedah filesystem dan package manager.

NixOS dan GoboLinux pada umumnya bertujuan menyelesaikan masalah kebergantungan antara perisian dengan pelbagai versi, tapi dengan pendekatan atau kaedah berlainan. NixOS membezakan setiap versi perisian dengan gabungan ‘hash dan nama perisian sebagai nama direktori’, manakala Gobolinux membezakan setiap versi perisian dengan ‘nombor versi sebagai nama direktori’.

 

reactos_0

Opensource OS yang seterusnya ialah ReactOS (http://www.reactos.org/). ReactOS merupakan operating system yang serupa cara kerja Windows. Secara umumnya, pengguna boleh secara terus menggantikan Windows dengan ReactOS. Buat masa sekarang ReactOS masih lagi dalam proses permulaan pembikinan dan berstatus ‘beta’.

Cheap Stereo Sound Amplifier for Audiophile

This are the tip for cheap audio system. I am using this system for my computer.

I bought cheap China made mini stereo amplifier to power-up my cheap used 4″ speaker.

By using this stereo amplifier, the sound is amplified. But there is a problem that really disturb me, I lost the stereo quality. I did test with one channel only, for example play audio source left channel only, I have the sound output to my left speaker, but plus I also hear the sound in my right speaker. This is very bad to me 😦

Then here I come with solution. The key of this tip are ‘two’ cheap mini stereo amplifier. Yes, I am using two mini stereo amplifier. One amplifier will be use to amplify left channel for output to left speaker, and another one amplifier will be use for output to right speaker.

two_cheap_mini_stereo_amplifier

Connection from audio input, to two separate amplifier, and then to speakers.

The output sound now really separate left and right channel. Stereo output very nice, like using ear/headphone.

Below are some pictures of my setup… very messy.

The two cheap stereo mini amplifier

The two cheap stereo mini amplifier

Cheap used 2.0 speaker

Cheap used stereo speaker

 

Reka-bentuk Banglo Kecil

Bismillaahirrahmaanirrahiim.

Pada petikan lalu Cikgu pernah perbincangkan berkenaan pelan idaman untuk rumah banglo. Untuk kali ni, pelan idaman telah mengalami perubahan kepada saiz keseluruhan yang lebih kecil, 4 bilik tidur, ruang mesin basuh baju, pintu luar kedua, dan lain-lain.

Berikut adalah gambar hasil dari perisian SweetHome 3D dan juga bantuan perisian gimp, dan krita.

rumahPegoh-030-0800-crop-markRed

Mari berkongsi komen, pandangan, dan cadangan.

 

docker


docker search django
docker search centos
docker ps
docker ps -a
docker rm 6be0e1ca672d
docker attach 00499976bc4f
docker attach stoic_stallman
docker images
docker run -i -t centos:latest /bin/bash
docker pause 00499976bc4f
docker diff 00499976bc4f
docker commit 00499976bc4f najib/centos
docker unpause 00499976bc4f
docker stop 00499976bc4f
docker restart 00499976bc4f
docker run -d
docker logs 00499976bc4f

Tukar Minyak Enjin Kancil 850

Bagi kereta kancil ini, pada saya sedikit leceh apabila ingin menukar engine oil filter. Ini kerana kedudukannya sempit; perlu membuka plat nombor, di mana terdapat lubang access dibelakangnya.

Alatan:

  1. spana saiz-14
  2. bekas untuk tadah minyak enjin lama (boleh juga dibuat dari bekas minyak engine)
  3. surat khabar lama (optional).
  4. pembuka ‘engine oil filter’; kadang2 dengan tangan pun boleh buka; atau pakai sarung tangan getah supaya dapat grip untuk pusingkan oil filter tu.)
  5. drain plug washer.
  6. corong untuk masukkan minyak engine (perlu supaya minyak engine tak tertumpah meleleh, tak masuk); boleh dibuat dari bekas botol mineral.

Bahan:

  1. engine oil
  2. engine oil filter

Langkah:

  1. Check engine oil dengan melihat pada deep-stick.
  2. Buka ‘engine oil cap’.
  3. Letak alat-3 (bekas untuk tadah minyak engine) di bawah bahagian ‘drain plug’.
  4. Dengan menggunakan spana saiz-14, buka skru ‘drain plug’. Engine oil akan mengalir keluar jatuh masuk dalam bekas tadah.
  5. Bila dah berhenti/habis keluar minyak engine tersebut; buka oil filter dengan cara pulas body oil filter tu arah lawan jam.
  6. Sapu sedikit minyak enjin yang baru pada permukaan oil filter baru (bahagian permukaan ‘yang akan bergesel’ semasa memasang oil filter itu nanti).
  7. Pasang oil filter baru dengan pulas badan oil filter arah ikut jam.
  8. Letak washer baru pada nat drain plug; dan pasangkan drain plug.
  9. Letak alat-6, corong untuk pandu masuk minyak engine; dan boleh tuang minyak engine.
  10. Semak sukatan minyak engine yang dimasukkan pada botol minyak engine; dan juga pada ‘deep-stick’.
  11. Tutup semula oil cap.
  12. Boleh start engine.

kalendar hijrah 1437 (2015,2016)

kalendar hijrah 1436 (2014,2015)
Kalendar hijrah 1437 (2015, 2016)

Dah lama juga inginkan kalender berasaskan bulan Islam macam ni 🙂

Muat turun:

Rujukan: